Περιβαλλοντική δράση με τον Πεζοπορικό Όμιλο Ηρακλείου Κρήτης με θέμα "Στα χωριά των ποιητών και στα λημέρια των αγωνιστών της Ελευθερίας”

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου Κρήτης (www.pezoporikos.gr) και η ομάδα Εθελοντών της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ (https://eppidroume.blogspot.com/) συνδιοργάνωσαν και υλοποίησαν πεζοπορικό οδοιπορικό με τίτλο: “Όρη Βάλτου- Κοιλάδα Αχελώου. Στα χωριά των ποιητών και στα λημέρια των αγωνιστών της Ελευθερίας” από 10 έως 15 Ιουνίου. 

Με την καθοδήγηση της προέδρου του φορέα ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ, κας Παρθενίας Χαρίτου, η ομάδα των 37 μελών του Πεζοπορικού Ομίλου έκανε ένα μυσταγωγικό οδοιπορικό στη Φύση, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Κοιλάδας του θεού Αχελώου με κελαηδήματα αηδονιών, ήχους τρεχάμενου νερού, αέρα και βροχής μέσα σε ποτάμια, δάση και φαράγγια συνδυάζοντας το φυσικό περιβάλλον με την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου.

Ευχαριστίες σ’ όλη την εθελοντική ομάδα της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ που ήταν φύλακας- άγγελος δίπλα μας, τον Κώστα Κουτσούκη και την μουσική του παρέα από το Αγρίνιο, καθώς και στον Δημήτρη Ξαξίρη (φλογέρα) και τον Γιώργο Μακρίδη (κρουστά) που ήρθαν από τα Ιωάννινα κι έκαναν τις πεζοπορίες μια ξεχωριστή εμπειρία! 

Στόχοι της δράσης ήταν: 
α. να απολαύσουν οι πεζοπόροι την μοναδικής ομορφιάς φύση του Βάλτου και να εμβαθύνουν στην ιστορία και τον πολιτισμό του στέλνοντας μήνυμα να διατηρηθεί αυτή η φύση ανέπαφη και να προβληθεί παγκόσμια ως προορισμός ψυχοσωματικής υγείας. 
β. να αναδειχθεί η ανάγκη υποστήριξης του τόπου από ενεργούς πολίτες για βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών του Βάλτου η οποία θα προσελκύσει νέα σε ηλικία άτομα να μείνουν στον τόπο τους και να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια στη συλλογιστική ‘δρω τοπικά-σκέφτομαι παγκόσμια’. 
γ. να ενισχυθεί η προσπάθεια των ενεργών πολιτών και των τοπικών φορέων συμμετοχής στις περιβαλλοντικές δράσεις προκειμένου καταστήσουν τον τόπο τους βιώσιμο με την ανάπτυξη ήπιας μορφής του πεζοπορικού τουρισμού.

Για όλα τα παραπάνω, στο κλείσιμο της εξόρμησή μας, επιλέξαμε συμβολικά να διασχίσουμε πρώτοι ένα παλιό μονοπάτι του ΓεροΔήμου Σταθά, μήκους 6,5 km σε καταπράσινο σκιερό Δρυόδασος, στέλνοντας το μήνυμα ότι η τοπική ιστορία και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον όταν συνδυαστούν μπορούν να δώσουν πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία.